Tips voor winteronderhoud van jouw tuin

Tips om een tuin onderhouden in de winter

Wil je jouw tuin winterklaar maken maar weet je niet goed hoe? Om je hiermee te helpen geven wij je tips over de meest belangrijke tuinwerkzaamheden en leggen wij uit wat deze inhouden. Het is namelijk van belang om een tuin in de winter goed te onderhouden, zodat struiken, bomen en planten de vorstperiode doorkomen. De voordelen hiervan ervaar je in de lente en zomer, wanneer jouw tuin door het goede onderhoud weer vol in bloei staat. Het beste resultaat halen uit jouw tuin: deze werkzaamheden mag jij niet vergeten.

Tuinwerkzaamheden iedere winter

Het is belangrijk om jouw bomen te vellen of snoeien voor de winter. Een voordeel is dat in deze periode de meeste bomen in winterslaap zijn en er dus geen rekening gehouden hoeft te worden met het broedseizoen. Staan er planten en/of bloemen rondom jouw boom? Dan is de winter het moment om jouw bomen te vellen of te snoeien. In deze periode raakt de omgeving namelijk zo min mogelijk beschadigd tijdens het vellen en snoeien.

Onze hoveniers zijn specialisten op het vlak van tuinonderhoud en zij weten welke bomen wanneer gesnoeid moeten worden. Het is namelijk zo dat een aantal boomsoorten niet in de winter, maar in het voorjaar gesnoeid moeten worden in verband met 'bloeden'.

Kalk strooien

Wist je dat kalk voor de tuin hetzelfde is als wat vitamine C is voor de mens? Als je een stralende huid en een gezonde uitstraling wilt, moet je voldoende vitamine C binnenkrijgen. Dus als je een mooi, gezond, groen en fris gazon wilt hebben, laat dan onze hoveniers kalk strooien in jouw tuin. Allereerst kijken onze specialisten goed naar jouw tuin en maken zij, indien nodig, een bodemanalyse. Sommige plekken hebben namelijk meer kalk nodig dan andere, dus is het belangrijk dat het bekalken van jouw tuin op een professionele manier gebeurt. Ze houden rekening met de timing, want er moet ongeveer 3 maanden zitten tussen het bekalken en bemesten. Hoe eerder jouw tuin bekalkt is, hoe eerder wij jouw gazon kunnen bemesten en dus hoe eerder jouw tuin er weer schitterend uitziet. Sneeuw of ijzel vormen geen probleem bij het strooien van kalk, want kalk trekt vanzelf door de sneeuw of ijzel naar de wortels. In de winter kunnen we meteen het voorjaarsbemestingsplan opstellen.

Onderhoud van machines

Tuinonderhoud vraagt om een stukje vooruit denken. In de lente, zomer en herfst wordt er veel gebruik gemaakt van machines om een tuin te onderhouden. Het is dan dus belangrijk dat deze machines in goede conditie zijn. Tijdens de winterperiode wordt er minder gebruik gemaakt van machines dus is dit het perfecte seizoen om ze te onderhouden. Ze kunnen er dan weer tegenaan in de andere drie seizoenen.

Bouw prefab 

Wil je graag een schuurtje, een tuinhuis, tuinkasten of plantenbakken in jouw tuin? De winter is het uitgelezen seizoen om de prefab bouw bij je te plaatsen en in elkaar te zetten. Hoe fijn zou het zijn als op het moment dat je in jouw tuin wilt zitten, het geheel af is? Wij zijn bij prefab bouw (bijna) niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

Plan opmaak voorjaar

Wil je niet alleen jouw tuin winterklaar hebben, maar ook iets veranderen in jouw tuin? Of een andere sfeer geven aan jouw tuin? Als jij in het voorjaar niet wilt wachten en direct aan de slag wilt met jouw tuin, dan is het verstandig om in de winter al een afspraak met ons te maken. We kunnen een plan van aanpak voor jouw voorjaarstuin maken en bespreken.

Vogels voeren

De winter is een seizoen waarin vogels weinig eten en drinken kunnen vinden. Om de kou te overleven, hebben de vogels voldoende vetten nodig. Om de vogels te helpen, kunnen wij ervoor zorgen dat er in jouw tuin voldoende voedsel voor ze klaarligt om ze te voeren.

Tuinwerkzaamheden bij een strenge winter

Als er veel sneeuw is gevallen wordt er sneeuw geruimd. De gemeente maakt echter alleen de hoofdwegen sneeuwvrij. Heb je een privéterrein dat je graag sneeuwvrij wilt hebben? Wij kunnen machinaal en handmatig sneeuwruimen en zout strooien. Bij ons ben je aan het juiste adres voor het ruimen en bestrooien van zowel privéterreinen als bedrijfsterreinen.

IJsvrije vijver of fontein

Heb jij een vijver of fontein in jouw tuin? Dan is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden tijdens periodes van vorst. Het is van belang om de pompen en filters van een vijver of fontein ijsvrij te houden. Onze specialisten helpen jou hier graag bij. Zijn er al onderdelen bevroren, dan maken wij deze weer ijsvrij. 

Wil je de winteronderhoud laten uitbesteden aan ons? Maak een kennismakingsafspraak, wij helpen jou graag!

Onze projecten.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren werken wij met trots samen met onze partners.
Zo garanderen wij keer op keer succes.

BTN de Haas BV