Het grondwerk van H.W. Mollema

De basis van tuinaanleg begint bij grondwerk.

Wil jij een schitterende aangelegde tuin aan de hand van jouw wensen en smaak? Speciaal bedacht en ontworpen voor jouw tuin? Weet je alleen niet waar je zou moeten beginnen of hoe je te werk moet gaan zonder de kunde en kennis van een professionele tuinarchitect? Maak je dan geen zorgen. H.W. Mollema maakt alles voor je mogelijk en levert het totaalpakket en jouw gewenste resultaat. Om tuinaanleg te praktiseren, moeten we voor de uitvoering van het aanleggen van de tuin, beginnen bij de basis hiervan: het grondwerk.

Wat is grondwerk en waarom is het belangrijk bij tuinaanleg?

Bij het aanleggen van jouw tuin zal al snel gesproken worden over het verrichten van grondwerk. Maar wat is het eigenlijk precies? Grondwerk is de ondergrond en bodem voor jouw schitterende tuin of terras. Het is belangrijk om te weten waar je iets wilt hebben, omdat elk element zijn eigen ondergrond met speciaal tuinonderhoud nodig heeft. Zo heeft gras bijvoorbeeld grondwerk nodig om het gazon gezond en sierlijk te laten groeien. Bij grondwerk wordt de te bewerken locatie uitgegraven en wordt de grond en het zand verplaatst. Dit is nodig om de fundering van het nieuwe tuinontwerp aan te leggen. Het is belangrijk dat het grondwerk correct wordt uitgevoerd en dat de grond wordt vervangen door nieuwe vruchtbare bodem. Vaak wordt het belang van grondwerk onderschat. Als het grondwerk correct is uitgevoerd, zul je dit zeker terugzien in het resultaat van de tuin.


Verschillende soorten ondergronden bij grondwerk:

  • Zeeklei
  • Rivierklei
  • (Dek)zand
  • Veen
  • Lös
  • Dalgrond
  • Zeezand

Handmatig en machinaal grondwerk

Bij H.W. Mollema verrichten we zowel handmatig grondwerk als klein- en grootschalig machinaal grondwerk. We kunnen de ondergrond zeven en machinaal egaliseren. Dit doen we om eventuele zwakke plekken in de bodem te voorkomen. Als je grondwater wilt laten afvoeren, is dat geen probleem. Wij kunnen horizontale en verticale drainage voor je uitvoeren. Bij horizontale drainage wordt het grondwater afgevoerd via buizen, terwijl bij verticale drainage het grondwater wordt afgevoerd door middel van een diep gat met zandpalen of buizen.

Bodemonderzoek voor tuinaanleg

Om gericht aan de slag te gaan met jouw tuin, laten we de bodem onderzoeken. Hierdoor kunnen eventuele risico's of beperkingen in de gekozen bodem voor de tuinaanleg worden vastgesteld. Bij H.W. Mollema nemen we een grondmonster voor het bodemonderzoek en laten we dit analyseren door Fertilab. Vervolgens ontvangen we een grondadvies en een schatting van de kosten voor het grondwerk en eventuele bodemsanering. Dit grondadvies wordt verstrekt door de organische meststoffenfabrikant DCM. Ben je benieuwd naar hoe een analyse of advies eruitziet? Neem gerust contact met ons op!

Voor hoogwaardig grondwerk ben je bij H.W. Mollema aan het juiste adres. Onze deskundige en professionele medewerkers kunnen de ideale ondergrond creëren voor elk tuinontwerp. Wij zorgen ervoor dat jouw wensen en ideeën werkelijkheid worden, met behulp van onze expertise en ervaring. Ook voor de verkoop van zand, grind en teelaarde kun je bij ons terecht. Wij leveren het materiaal en zorgen voor de juiste uitvoering. Dus wat voor tuinontwerp je ook wilt - een moderne tuin, een ecologische tuin of een kindvriendelijke tuin - wij helpen je graag. Heb je nog vragen over grondwerk of tuinaanleg? Je kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek met ons aangaan.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren werken wij met trots samen met onze partners.
Zo garanderen wij keer op keer succes.