Het grondwerk van H.W. Mollema

De basis van tuinaanleg begint bij grondwerk

Wil jij een schitterende aangelegde tuin aan de hand van jouw wensen en smaak? Speciaal bedacht en ontworpen voor jouw tuin? Weet je alleen niet waar je zou moeten beginnen of hoe je te werk moet gaan zonder de kunde en kennis van een professionele tuinarchitect? Maak je dan geen zorgen. H.W. Mollema maakt alles voor je mogelijk en levert het totaalpakket en jouw gewenste resultaat. Om tuinaanleg te praktiseren, moeten we voor de uitvoering van het aanleggen van de tuin, beginnen bij de basis hiervan: het grondwerk.

Wat is grondwerk en waarom is het belangrijk bij tuinaanleg?

Bij het aanleggen van jouw tuin zal al snel gesproken worden over het verrichten van grondwerk. Maar wat is het eigenlijk precies? Grondwerk is de ondergrond en bodem voor jouw schitterende tuin/terras. Het is van belang dat je weet op welke plek je iets wilt hebben, want elk element heeft weer zijn eigen ondergrond met speciale tuinonderhoud nodig. Zo heeft gras juist grondwerk nodig om het gazon gezond en sierlijk te laten groeien. Bij grondwerk wordt de te bewerken locatie uitgegraven en wordt de grond en het zand verplaatst. Dit om de fundering van het nieuwe tuinontwerp aan te leggen. Het is belangrijk dat het grondwerk juist wordt uitgevoerd en de grond wordt vervangen door een nieuwe vruchtbare bodem. Vaak wordt het belang van grondwerk onderschat. Als grondwerk juist is uitgevoerd zal je dit zeker terug zien in het resultaat van de tuin.


Verschillende soorten ondergronden bij grondwerk:

  • Zeeklei
  • Rivierklei
  • (Dek) zand
  • Veen
  • Lös
  • Dalgrond
  • Zeezand

Handmatig en machinaal grondwerk

Bij H.W.Mollema doen we zowel handmatig grondwerk als klein- en groot machinaal grondwerk. Wij kunnen de ondergrond zeven en machinaal egaliseren.Dit doen wij om eventuele verzwakkingen in de bodem te voorkomen. Wil je grondwater afgevoerd hebben? Geen probleem, wij draineren horizontaal en verticaal voor je. Bij horizontale drainage wordt het grondwater door buizen afgevoerd en bij verticale drainage wordt het grondwater afgevoerd door middel van een diep gat met zandpalen of buizen.

Bodemonderzoek voor tuinaanleg

Om gerichter met jouw tuin aan de slag te gaan laten wij de bodem van de tuin onderzoeken. Zo kan het zijn dat er eventuele risico's of beperkingen aanwezig zijn in de gekozen bodem voor de tuinaanleg. Bij H.W. Mollema nemen we voor het bodemonderzoek een grondmonster en laten we deze analyseren door Fertilab. Hierop volgt een grondadvies met daarbij een inschatting van de kosten voor het grondwerk en voor een eventuele bodemsanering. Dit grondadvies ontvangen wij van de organische meststoffenfabrikant DCM. Ben je benieuwd naar hoe een analyse of advies eruit ziet? Bekijk ons voorbeeld van een analyse of advies.

Voor grondwerken van hoge kwaliteit ben je bij H.W. Mollema aan het juiste adres. Ons vakkundige en professionele personeelsleden kunnen de ideale ondergrond voor elk tuinontwerp maken. Wij laten jouw wensen en ideeën in combinatie met onze vakkundigheid en ervaring werkelijkheid worden. Ook ben je voor de verkoop van zand, grind en teelaarde bij ons aan het juiste adres. Wij leveren het materiaal en zorgen voor de juiste uitvoering. Dus wat voor tuinontwerp je ook wilt; een moderne tuin, een ecologische tuin of een kindvriendelijke tuin, wij helpen je maar al te graag. Heb je nog vragen over grondwerk of tuinaanleg? Je kunt vrijblijvend een kennismakingsgesprek met ons aan gaan.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren 
werken wij met trots samen met onze partners. 
Zo garanderen wij keer op keer succes.

BTN de Haas BV