Heb je last van droogteschade op jouw gazon?

Door het tropische klimaat van afgelopen zomer is de kans groot dat jouw gazon er droog bij ligt. Dit is te herkennen aan bruine of gele plekken in het gras. In onderstaande tekst lees je hoe je weer een mooi groen gazon kan krijgen.

Oorzaken van een droog gazon

Droog, warm weer is niet de enige oorzaak van een droog gazon. Andere oorzaken van een droog gazon kunnen zijn:

  • Zanderige bodem: Door een zanderige bodem wordt het water niet lang vastgehouden. Hierdoor droogt het gras snel uit. Besproei het gazon daarom liever lang en met veel water dan vaak en kort.
  • Te korte maaisessies: Wanneer er te kort wordt gemaaid zal het groeien van het gras worden belemmerd. De ideale lengte van het gras na het maaien is 5 centimeter.
  • Grasziekten: Wanneer het gazon een grasziekte heeft, wordt de kwaliteit van het gras vaak aangetast. 

Test jouw gras zelf op vitaliteit!

Wanneer de temperatuur boven de 25 ℃ komt gaan de grassoorten vaak over in een ruststand en wordt het gras vaak dor en droog. Echter zit er veel verschil tussen de vele grassoorten; de ene grassoort overleeft de droogte niet en de andere soort kan er wel tegen. Daarom is het belangrijk om te testen of jouw grassen in de grasmat nog leven. 

  1. Haal een stuk gras uit de grond met een schep.
  2. Leg het gras vervolgens in een emmer met water en zorg ervoor dat de graspollen helemaal worden ondergedompeld.
  3. Daarna laat je het water uit de emmer lopen en laat je de graspollen zitten. 
  4. Wanneer er aan de onderkant van de pollen na 2 à 3 dagen witte wortels ontstaan, leven jouw grasplantjes nog. Als er bruine wortels ontstaan is de kans klein dat de grasplant het heeft overleefd. 

Heeft jouw gazon het overleefd?

Dan is het van essentieel belang voor jouw tuin dat het gazon kan herstellen zodat het mooi groen de winter ingaat. Dorre plekken kunnen zichzelf namelijk niet herstellen. Daarom moet er extra aandacht worden besteed aan het onderhoud, zoals maaien, harken, bemesten, sproeien, beluchten en het bestrijden van onkruid. H.W. Mollema helpt je graag bij jouw gazononderhoud.

Heeft jouw gazon het niet overleefd?

Wanneer het gazon dood is, is het verstandig om een nieuwe aan te laten leggen. Het is ideaal om dit te laten leggen in de nazomer, wanneer de grond nog lekker opgewarmd is. Hierdoor ontkiemen de zaden optimaal. H.W. Mollema legt graag jouw nieuwe gazon aan. 

Vrijblijvend adviesgesprek voor gazonaanleg- of onderhoud     

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Graag geven wij je advies en bespreken wij de mogelijkheden. Of zie je de gazonaanleg- of onderhoud al helemaal zitten en wil je aan de slag? Vraag dan hieronder vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Onze projecten.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren werken wij met trots samen met onze partners.
Zo garanderen wij keer op keer succes.

BTN de Haas BV