Heeft u last van droogteschade op uw gazon?

Door het tropische klimaat van afgelopen zomer is de kans groot dat uw gazon er droog bij ligt. Dit is te herkennen aan bruine of gele plekken in het gras. In onderstaande tekst leest u hoe u weer een mooi groen gazon kan krijgen.


Oorzaken van een droog gazon

Droog, warm weer is niet de enige oorzaak van een droog gazon. Andere oorzaken van een droog gazon kunnen zijn:

 • Zanderige bodem
  Door een zanderige bodem wordt het water niet lang vastgehouden. Hierdoor droogt het gras snel uit. Besproei het gazon daarom liever lang en met veel water dan vaak en kort.
 • Te korte maaisessies
  Wanneer er te kort wordt gemaaid zal het groeien van het gras worden belemmerd. De ideale lengte van het gras na het maaien is 5 centimeter.
 • Grasziekten
  Wanneer het gazon een grasziekte heeft, wordt de kwaliteit van het gras vaak aangetast. 

Test uw gras zelf op vitaliteit!

Wanneer de temperatuur boven de 25 ℃ komt gaan de grassoorten vaak over in een ruststand en wordt het gras vaak dor en droog. Echter zit er veel verschil tussen de vele grassoorten; het ene grassoort overleeft de droogte niet en het andere soort kan er wel tegen. Daarom is het belangrijk om te testen of uw grassen in de grasmat nog leven. 

 1. Haal een stuk gras uit de grond met een schep.
 2. Leg het gras vervolgens in een emmer met water en zorg ervoor dat de graspollen helemaal worden ondergedompeld.
 3. Daarna laat u het water uit de emmer lopen en laat u de graspollen zitten. 
 4. Wanneer er aan de onderkant van de pollen na 2/3 dagen witte wortels ontstaan, leven uw grasplantjes nog. Als er bruine wortels ontstaan is de kans klein dat de grasplant het heeft overleefd. 

Heeft uw gazon het overleefd?

Dan is het van essentieel belang voor uw tuin dat het gazon kan herstellen zodat het mooi groen de winter ingaat. Dorre plekken kunnen zichzelf namelijk niet herstellen. Daarom moet er extra aandacht worden besteed aan het onderhoud, zoals maaien, harken, bemesten, sproeien, beluchten en het bestrijden van onkruid. H.W. Mollema helpt u graag bij uw gazononderhoud.

Heeft uw gazon het niet overleefd?

Wanneer het gazon dood is is het verstandig om een nieuwe aan te laten leggen. Het is ideaal om dit te laten leggen in de nazomer, wanneer de grond nog lekker opgewarmd is. Hierdoor ontkiemen de zaden optimaal. H.W. Mollema legt graag uw nieuwe gazon aan. 

Vrijblijvend adviesgesprek voor gazonaanleg- of onderhoud     

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Graag geven wij u advies en bespreken wij de mogelijkheden. Of ziet u de gazonaanleg- of onderhoud al helemaal zitten en wilt u aan de slag? Vraag dan hieronder vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Onze projecten.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren 
werken wij met trots samen met onze partners. 
Zo garanderen wij keer op keer succes.

BTN de Haas BV