Diervriendelijke tuin

Heerlijk relaxen in jouw tuin en tegelijkertijd genieten van de zingende vogels en de rondfladderende vlinders. Daar wordt je toch spontaan vrolijk van? Lees hier alles over het aanleggen van een diervriendelijke tuin.

Diervriendelijke tuin op elke plek

Wil jij je steentje bijdragen aan een beter leefklimaat? Het kan, of je nu in de stad woont of op het platteland. Maak je tuin diervriendelijk en dus groener. Zo zorg je voor meer biodiversiteit en wordt je tuin een paradijs voor insecten zoals bijen en vlinders. De dieren in het wild kunnen je bovendien goed helpen jouw mooie tuin gezond en stralend te houden.

Kenmerken van een diervriendelijke tuin

Lees hier 10 tips om jouw tuin zo uitnodigend en vriendelijk mogelijk voor dieren te maken. Bovendien kan de tuin wanneer het aan 7 (of meer) van deze kenmerken voldoet, in aanmerking komen om de naam ‘tuinreservaat’ te krijgen.

  • Zorg voor struiken en bomen met vruchten, bessen en noten.
  • Het is belangrijk dat je niet je hele tuin gaat volbestraten. Leg ongeveer één derde tot de helft van je tuin dicht met bestrating. Daarnaast maak je heel veel ruimte voor beplanting.
  • Plant klimplanten en struiken (het liefst met doornen) naast of tegen een gevel.
  • Maak een natuurlijke omheining in de tuin met bijvoorbeeld een bamboe- of rietmat waar egels onderdoor kunnen lopen.
  • Wanneer je een gevarieerde beplanting in de tuin plaatst, krijg je gedurende het gehele jaar verschillende kleuren in je tuin. De structuur van de beplanting zorgt voor verschillende microklimaten.
  • Zorg voor een tuin met een gelaagde begroeiing, dit biedt beschutting en warme plekjes voor vlinders en schuilmogelijkheden voor vogels en egels.
  • Het is belangrijk om nectarplanten in de tuin te hebben. Dit zal vlinders en bijen aantrekken.
  • Een composthoop is ideaal voor paddenstoelen en overwinterende padden en kikkers.
  • Maak in de tuin ruimte voor rommelhoekjes en takkenwallen.
  • Maak nestkastjes voor vogels, zoogdieren en insecten.

Een diervriendelijke tuin biedt vele mogelijkheden. Planten in allerlei kleuren en hagen in verschillende vormen waarmee je verschillende dieren en insecten blij mee kunt maken. Een diervriendelijke tuin kun je indelen in zoveel ruimtes als je zelf wilt, met allemaal persoonlijke tinten.  

Jouw eigen diervriendelijke tuin

Ben je geïnteresseerd in een diervriendelijke tuin? Wij komen graag vrijblijvend naar je tuin toe om jouw ideeën, wensen en mogelijkheden te bekijken. Wij zullen met onze specialistische blik advies geven. Maak nu een afspraak met een van onze gespecialiseerde medewerkers.

Onze projecten.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren werken wij met trots samen met onze partners.
Zo garanderen wij keer op keer succes.

BTN de Haas BV