Bomen snoeien voor boomverzorging 

Bomen snoeien valt onder het vakgebied boomverzorging en is net zo belangrijk als een boom op de juiste manier laten groeien. Door bomen te snoeien behoud je de gezondheid en vitaliteit van de boom en behoud je de structuur en vorm van de boom. Bovendien vergroot het de veiligheid rondom de boom door het voorkomen van vallende, dode takken. Hoewel de redenen om bomen te snoeien kunnen verschillen, is het altijd aan te bevelen om bomen regelmatig te snoeien. Bomen snoeien is niet zo eenvoudig als het soms lijkt, en voor een leek op het gebied van boomverzorging is het extra gevaarlijk om deze taak uit te voeren. Daarnaast is het snoeien van bomen seizoensgebonden, wat betekent dat er in de winter anders gesnoeid moet worden dan in de zomer.

Bomen snoeien in de winter

Veel bomen zijn 's winters in winterrust, wat als gevolg heeft dat de bladeren en onnodige takken afvallen. Hierdoor kun je duidelijk de vorm van de boom zien, zodat je de boom vervolgens correct en overzichtelijk kunt snoeien. Ook zal de sapstroom in de boom verminderd zijn door de winterrust, waardoor de kans op bloeden aanzienlijk kleiner is. Het is echter belangrijk dat er geen vorst is tijdens of na het snoeien van de boom. Bij vorst kan de boom zijn wonden niet volledig genezen binnen de verwachte tijd van drie dagen, waardoor deze wonden de boom kunnen beschadigen. Een uitzondering op het snoeien van bomen in de winter zijn fruitbomen. Deze hebben elk een andere snoeitijd en moeten dus niet in de winter worden gesnoeid.

Haal voordelen uit bomen snoeien 

Bomen snoeien is niet noodzakelijk voor een boom, maar zal de vitaliteit van de boom en veiligheid rondom te boom verhogen. Niet alleen deze voordelen zul je halen uit het snoeien van bomen, maar er zijn meerdere redenen en/of voordelen om bomen te snoeien. 

  • Het stimuleren van de bloei en vruchtvorming: Door oude takken weg te snoeien, maak je ruimte voor nieuwe takken om te kunnen bloeien. Ook zal er meer zonlicht in de boom kunnen komen en zal als gevolg de vruchtvorming blijven toenemen. 
  • Dode en zieke takken zullen worden verwijderd: Zoals eerder benoemd zullen de dode en onnodige takken worden weggehaald, waardoor nieuwe takken kunnen bloeien. Ook zal hierdoor de kans op ziekte verspreiding worden verkleind. 
  • Langere levensduur van de boom: Door onnodige takken en bladeren te snoeien, zal het gewicht en de belasting op de boom worden verminderd. Dit zal een positief effect hebben op de levensduur van de boom. 
  • Vorm van boom wordt behouden: Een reden voor veel mensen om hun bomen te snoeien is het beeld dat de boom afgeeft aan de tuin. Door de takken en bladeren weg te snoeien en de nodige takken te behouden, zal de vorm van de boom hetzelfde blijven en dit geeft een overzichtelijk en net beeld aan jouw tuin.

Bomen snoeien door professionals 

Bomen verschillen van elkaar en moeten ook op verschillende manieren worden gesnoeid. De locatie van de boom heeft ook invloed op de methode die wordt gebruikt bij het snoeien ervan. De hoveniers van H.W. Mollema weten welke behandeling een bepaald type boom nodig heeft en gaan hiermee voor jou aan de slag. Onze hoveniers hebben zich door veel ervaring en passie gespecialiseerd in onder andere het snoeien van bomen.

Maak nu een afspraak bij H.W. Mollema 

Bomen snoeien vraagt om specialisme en kennis van boomverzorging. Wil je graag jouw bomen laten snoeien, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken naar goede boomverzorging in Groningen? Bij H.W. Mollema beschikken wij over experts die klaarstaan om jouw bomen te snoeien. Ook kunnen onze specialisten jouw bomen vellen en kappen. Heb je nog vragen of opmerkingen over boomverzorging of tuinonderhoud? Maak vrijblijvend een afspraak met H.W. Mollema en kom meer te weten over bomen snoeien en hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

Onze projecten.

In samenwerking.
Met trots.

Om de mooiste tuinen te kunnen realiseren werken wij met trots samen met onze partners.
Zo garanderen wij keer op keer succes.

BTN de Haas BV